Пред деветокласници от ПГИИ „Джон Атанасов“ прокурорът от Окръжна прокуратура – Търговище Мартин Александров изнесе лекция на тема „Детско правосъдие. Малолетни и непълнолетни лица – свидетели, жертви и извършители на престъпление. Домашното насилие. Участие в съдебни процедури. Синя стая. Как да се предпазим да не станем жертва на престъпления?“

„Даже и да не сте се насочили към специалността „Право“, е добре да имате обща правна култура.“ започна прокурор Александров. Той разясни какво включва съдебната власт, разликата между престъпление и нарушение, носенето на наказателна отговорност при отделните възрастови групи и специалните правила за налагане на наказания при непълнолетните.

Дете може да участва в съдебно производство в качеството на свидетел, пострадал или обвиняем. За децата, като обвиняеми или заподозрени, от септември 2023 г. наказателният закон предвиди нови правила, целящи по-щадящо правосъдие – настаняването им отделно от пълнолетните, медицински преглед, информиране на родителите при задържането на децата им и на директора на училището, ако задържаният е ученик.

В тази връзка магистратът обърна внимание на представителството на родителите, на назначаването на особен представител в наказателния процес, що е увлечение и лекомислие, както и кои наказания не се налагат на непълнолетни – доживотен затвор без замяна, доживотен затвор, пробационни мерки, глоба.

На учениците бяха раздадени образователни материали, предоставени от Висшия съдебен съвет по образователната програмата „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“.

В присъствието на класния си ръководител г-жа Невена Ангелова учениците от  IX „в“ клас с интерес изслушаха лекцията. През изминалия месец срещите по Програмата в ПГИИ се осъществиха в часа на класа с любезното съдействие на ръководството на Професионалната гимназия и класните ръководители на трите паралелки от 9-ти клас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име