С представяне на военна техника и въоръжение от военнослужещи от Българската армия и военно-приложни игри от отбори на ученици Професионалната техническа гимназия „Цар Симеон Велики“ гр. Търговище отбеляза днес (11.05.2023 г.) 28-ия традиционен празник на училището. Инициативата протече под надслов „Ден на българската армия в училище“ и се реализира съвместно с Военно окръжие – Търговище. Празникът започна с вдигане на Националнния флаг и химн на Република България.

На церемонията присъстваха областният управител на област Търговище Станимир Парашкевов, началника на Военното окръжие в Търговище подполковник Диян Вълчев, началникът на Регионално управление на образованието г-жа Елка Станчева и експерти от управлението. председателя на обществения съвет към училището, директора на ПТГ – Н. Николов, учители, ученици.

„Уважаеми учители, в днешния празничен ден искам да поднеса уважението си към Вас, хората, които с вдъхновение и отговорност ежедневно бележите житейския път на Вашите възпитаници. Пожелавам Ви здраве, вяра, сили и търпение.

А на вас, ученици, пожелавам да бъдете здрави! Учете, успявайте, вслушвайте се в добрите думи на Вашите учители и растете знаещи и можещи! „- пожела на присъстващите г-н Парашкевов. Областният управител връчи наградите на отличените ученици от регионални и национални състезания и олимпиади през годината.

Директорът Н. Николов покани гостите да разгледат импровизираната музейна сбирка, събрала богатата история на училището.

В двора на училището началникът на Военно окръжие – Търговище подполковник Диян Вълчев и военнослужещи от Българската армия представиха нагледно на учениците военна техника и въоръжение.

Младежите успяха да се докоснат до образци на стрелково оръжие – автомати, картечници, гранатомет и др. Голям интерес сред тях предизвикаха показаните полево имущество, снаряжение и оптически прибори, както и военен камион с ракети, които са на въоръжение в Сухопътните войски.

Много оспорвано протекоха организираните военно-приложни игри, в които отбори на ученици от всички класове трябваше да докажат своята пъргавина, смелост, издръжливост и амбиция за победа. Изпитанията бяха за време и включваха тичане, пълзене, кълбо, хвърляне на гранати по цел, изкачване на стена и други.

Акцент в програмата на празника на училището е тържествен ритуал за приемане на новия випуск ученици в редиците на Симеоновото войнство. По традиция той се провежда в Национален историко-археологически резерват „Велики Преслав“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име