Предстои провеждане на Европейската седмица на изследване за ХИВ, вирусен хепатит B (HBV), вирусен хепатит C (HCV) и сексуално предавани инфекции (СПИ), която тази година ще се проведе в периода 15-22 май 2023 г., както и отбелязване на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН (International AIDS Candlelight Memorial), който се провежда всяка година в третата неделя от месец май.

Тази година е от 15.05. до 21.05.2023г. и това е пореден, трети етап на Националната АНТИСПИН кампания.

Провеждащата се за 11-та поредна година Европейска седмица на изследване е кампания, насърчаваща партньорските организации в цяла Европа (на общностно равнище, в здравеопазването и политическите институции)  да обединят своите усилия за една седмица два пъти годишно, полагайки допълнителни усилия за тестване и насърчаващи осведомеността относно ползите от по-ранното тестване за хепатит и ХИВ.

Всяка година стотици организации се включват в обединени усилия за увеличаване достъпа до изследване и осведомеността за неговата важност.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН е повод хората от различни страни по света да заговорят за СПИН, да се повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално-предавани инфекции, да мотивира хората за отговорност към собственото здраве и да насърчи редовното тестуване за ХИВ.

 

С настоящото писмо, Ви информираме за организираното в тази връзка от РЗИ – Търговище безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ, вирусни хепатити Б, С и сифилис, което ще се проведе в дните на 244 ТПП – Търговище, както следва:

  • На 15.05.2023г. / понеделник / – от 10,00 ч.  в ЗЖЛУИ в с. Лиляк
  • На 16.05.2023г. / вторник / – от 10,30 ч. в кв. „Малчо Малчев“, гр. Търговище – пункт пред амбулаторията за първична медицинска помощ на д-р Хашимова;
  • На 18.05.2023г. / четвъртък / – от 10,30 ч. – пункт пред кметството на с. Давидово, общ. Търговище.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име