Атанас Тешовски

Атанас Тешовски или Тешовалията, е български хайдутин, революционер и войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Атанас Шабанов Тешовски е роден в 1865 година в село Тешово, Неврокопско. Остава неграмотен. Участва в Кресненско-Разложкото въстание 1878-1879 г. В 1897 година излиза хайдутин в Пирин и участва в четите на войводите Дончо Златков и Кочо Муструка.

През лятото 1899 година в село Горно Броди се среща с Гоце Делчев, който го привлича във ВМОРО и Атанас Шабанов се присъединява към четата на Илия Кърчовалията.

От 1901 година е неврокопски районен войвода. На 7 юни 1903 година съединените чети на войводите Атанас Тешовски, Димитър Кашиналията, Георги Спанчовалията, Христо Танушев и Стоян Филипов, водят сражение с турски армии при връх Голеш (Валовищко).

Четата на Атанас Тешовалията, първи отляво на първия ред (обозначен с I). Трети на втория ред е Димитър Иванов Мицата (обозначен с III).

По време на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година Атанас Тешовски и Стоян Филипов прекъсват телеграфните съобщения в Неврокопското поле и между селата Куманич и Долно Броди. На 26 октомври същата година четата на Атанас Тешовски, наброяваща 20 души четници, е нападната от 200 души войска. В сражението загиват 4 въстаници и 20 души от аскера. Атанас Тешовски е един от най-верните съратници на Яне Сандански.

Паметник на Атанас Тешовски в Тешово.

Загива на 12 май (стар стил) 1905 година в планината Черна гора в днешна Гърция, когато, връщайки се от Серско, попада на засада от турски аскер.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име