Търговищкият окръжен съд постанови присъда, с която призна за невиновна А. М. (57-годишна) по повдигнатото от Окръжна прокуратура – Търговище обвинение за това, че за периода 13. 11. 2021 год. – 22. 12. 2021 год. в град Омуртаг, обл. Търговище, при условията на продължавано престъпление, използвала платежен инструмент – дебитна карта без съгласие на титуляра А. Д. от гр. Омуртаг – престъпление по чл. 249, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК.

Обвиняемата  помагала срещу заплащане за домакинството на А. Д. и на майка й, които са имали здравословни проблеми. А. Д. притежавала дебитна карта, в която съхранявала пари от продаден имот.

На два пъти се наложило тя да моли обвиняемата да изтегли пари, като за целта давала картата заедно с написан пин кода за нея. А. М. връщала дебитната карта с изтеглените суми, като била наясно къде в жилището се съхранява картата.

По-късно А. Д. постъпила в болница и твърди, че  за периода 13. 11. 2021 год. – 22. 12. 2021 г. от сметката са теглени с няколко транзакции суми на обща стойност 1800 лв.

На досъдебното производство обвиняемата дава обяснения, в които твърди, че никога не е взимала картата и не е теглила пари без разрешението на титуляра и не се признава за виновна.

В хода на производството съдът назначава съдебно-психиатрична експертиза, от която става ясно, че А. Д. страда от деменция, че е в силно увредено здраве, не е в състояние да възприема и възпроизвежда правилно фактите и обстоятелствата, както и да дава смислени свидетелски показания.

В резултат на това Окръжна прокуратура – Търговище оттегли обвинението.

Съдебният състав призна подсъдимата за невинна на основание чл. 304 от НПК – „когато не се установи, че деянието е извършено, че е извършено от подсъдимия или че е извършено от него виновно, както и когато деянието не съставлява престъпление“.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред  Апелативен съд Варна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име