В област Търговище денят на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители започна в спокойна обстановка. Предприети са всички необходими мерки за опазване на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния процес. Oколо 200 служители на МВР  участват пряко в охраната на избирателните секции в областта.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в Търговище и звената му в РУ-Попово и РУ-Омуртаг в днешния изборен ден ще работят от 8,30 до 19 часа и ще издават удостоверения (за изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок лични карти) с оглед гражданите да могат да упражнят избирателните си права. От началото на приема на искания за издаване на удостоверения – 4.06.2024 г., до момента в сектора и в паспортните звена в гореспоменатите две районни управления, са издадени 5 удостоверения на граждани, непритежаващи валидни документи за самоличност, с които те да упражнят правото си на глас.

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в деня на изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. Удостоверението се издава, за да послужи единствено пред секционната избирателна комисия и е валидно само за изборния ден.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес, на денонощната телефонна линия на министерството  02/90 112 98, както имейл izbori@mvr.bg.Сигнали за евентуални нарушения на изборното законодателство могат да се подават и на открития за целта в ОДМВР-Търговище денонощен телефон 0601/60216.

Припомняме, че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на Министерството на вътрешните работи ще се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име