Превантивната акция с оглед повишаване на пътната безопасност се проведе от 7 до 9 април т. г. Основната й цел бе осигуряване на безопасното придвижване на гражданите и ограничаване на предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия  по време на църковните празници Лазарова Събота и Цветница.

Акцентите в специализираната полицейска операция бяха свързани с осъществяване на активен контрол върху управлението на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества, управлението на МПС от неправоспособни водачи, неправилното изпреварване и нарушаване на правилата за безопасност при престой и паркиране на МПС.

В хода й по пътищата на областта са проверени 457 МПС и 562-ма граждани. За установените от контролните органи по време на проверките нарушения на водачи на МПС са съставени 33 акта за установяване на административно нарушение, и са наложени 147 глоби по фиш.

По време на извършваните от тях проверки контролните органи са установили трима водачи, управлявали МПС с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух над 1,2 промила – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс. За един от проверените водачи е установено, че той е управлявал моторното превозно средство под въздействието на наркотично вещество. По случаите са започнати бързи полицейски производства – съответно по чл. 343б, ал. 1 и по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс. За трите дни на акцията са констатирани 31 случая на неправилно паркиране, и 3 – на неправилно изпреварване. Спрямо съответните водачи е взето административно отношение.

В акцията освен екипи на сектор „Пътна полиция“ при областната дирекция на МВР участваха и служители на „Охранителна полиция“ от РУ-Търговище, РУ-Попово и РУ-Омуртаг, които имат правомощия за контрол на движението по пътищата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име