Казват – Чехия се състои от пиво, хокей и Швейк. Е, има и други чешки икони, но общото между всички е безсмъртният дух на Ярослав Хашек, който олицетворява и самия дух на Бохемия, съчетал ниското с високото, смешното с трагичното, изобилното ядене и пиене с изобилната свободна воля и мисъл.

Когато пна 30 април 1883 г. в Прага се ражда бъдещият писател и журналист Ярослав Хашек, Чехия е в Австро-Унгария и е пълна с напрежения. В Прага се сблъскват чехи и немци, гимназистът Хашек е активен – бие се, чупи витрини, арестуван е. Семейството му е бедно, той завършва криво-ляво гимназия и работи, но или оплесква нещата и го изхвърлят, или напуска, за да пътува. През 1903-та с приятеля Ладислав Хаек издават стихосбирка. Тя е зле приета, но те получават пари и Хашек решава да работи писател, защото е лесно.

Критиците питат „идиот ли е Швейк?”, но много съвременници смятат самия Хашек за идиот. А и той често се държи като такъв. Една вечер стои пиян на моста, полицията го арестува, а той се представя за свети Ян Нупомуцки. Кога си роден – аз никога не съм се раждал, уловиха ме в реката.

На 22 Хашек се влюбва в Ярмила Майерова, но техните не искат и да чуят за сватба с безработния пияница и анархист, отрекъл се от църквата. Но Хашек става редактор на списание „Светът на животните”, има стабилен доход, отказва се от анархизма и, незнайно как, получава документ, че пак е в лоното на католицизма.

У Калиха- При чашката

Жени се за Ярмила и имат син, когото Хашек мъкне по кръчмите. Веднъж го забравя още в третата поред. Жена му го намира лесно, защото знае маршрута на бащата, но това прелива чашата и те се разделят.

Още по-кратко от брака, Хашек е в „Светът на животните”. Той не разбира от животни, освен от помияри, които в един момент лови, измисля им елитен произход и ги продава за чистокръвни. Но тонът на изданието е скучен и Хашек започва да измисля нови животни – муха с 16 крила или древния идиотозавър. Читателите негодуват, Хашек е изгонен.

Това обаче не го спира да пише – за 10 години преди Първата световна война, публикува над 1 000 сатирични разкази и фейлетони. Критиката не го харесва, защото творбите му не са „литературни”, но хората го четат.

Ярослав Хашек (третият отляво надясно) със свои приятели основали партията през 1911 г.

Като активна личност, Хашек се набърква и в политиката, където също внася творчески хаос. Той активира „Партията на умерения прогрес в рамките на закона”, която създава с приятели през 1904 г. в кръчмата „Златният литър”, а през 1911 г. в кръчмата „Краварника” обявява, че отива на избори.

Партийната програма е особено съдържателна – иска се възстановяване на робството, създаване на държавни заведения за слабоумни депутати, връщане на Светата инквизиция и задължителен алкохолизъм. На избирателите се обещава защита от земетресенията в Мексико и всеки да получи джобен аквариум. В партията се записват не само истински алкохолици, но и част от интелектуалния елит на Чехия. На заседанията с халба в ръка идва дори Кафка – но на изборите Партията на умерения прогрес печели само 36 гласа.

Докато всички се забавляват, новият свят настъпва. В Европа започва Голямата война, а в Прага кръчмарят Паливец коментира как мухите засират портрета на императора. И започва онази сочна, дълга и широка история на Швейк, която Хашек в голяма степен изживява лично.

Той мрази австрийската монархия, така че, също като героя, дезертира при руснаците. Там се записва болшевик, участва в Гражданската война и живее пет години без писане. Обратно в Чехия, пише „Комендант на град Бугулма”, сатирична история от червеното минало. Ако я беше публикувал в самата Съветска Русия, революционният разстрел нямаше да му се размине. Мразят го руснаците и досега – неслучайно когато Путин завзе Крим, сред изгорените там книги беше и „Приключенията на добрия войник Швейк”.

Гроба на Ярослав Хашек

Важното обаче е друго – че Ярослав Хашек остава жив, за да си седне на дебелия задник и, вече доста болен и изтощен, да сътвори книгата на живота си. През 1923, едва на 40, докато диктува на един приятел, Хашек казва: „Швейк умира тежко”. После се обръща към стената и не мърда повече.

 

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

 svobodnaevropa.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име