Василица и Банго Васил (буквално „Куцият Васил“) се чества от всички роми в България. Това е най-големият празник на ромите известен като „Ромската Нова Година. Традиционно се празнува три дни.

Легенда за Банго Васил

Празникът се свързва с две ромски легенди. Според първата легенда той е Свети Василий Велики застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, по който преминават ромите, след като този мост е бил разрушен от Дявола и спасява давещите се роми. Според втората легенда за Банго Васил той е историческа личност, куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или приютява бягащ от неприятелите си ром.

Кога е Банго Васил?

От 13 до 15 януари ромите по един стар обичай изпращат старата година с хубав ритуал. Василица се празнува първите два дни, а Банго Васил е на 15 януари.

Обичаи за Василица

Сутринта на 13 януари възрастните бързат да приготвят първата птица – петел. Освен това правят баклава, баница, пълнят чушки. Вечерта на този ден се нарича Вечерница, тя съответства на християнската Бъдни вечер. Цялото семейство се събира на трапезата. Най-възрастният човек запалва свещ, прикажда и изрича молитва към свети Васил – за късмет, плодородие и щастие. После слага свещта на прозореца, за да може свети Васил да я види. По светлината ѝ светецът може лесно да намери дома, където го чакат за благословия.

Посред нощ на 14 януари Нова година пристига Банго Васил, който е пътувал три дни и се е борил с големи трудности по пътя. Затова е ранен, брадясал, уморен. Той е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци.

До полунощ на 13-ти, когато настъпва Васильовден и Новата година, къщата остава заключена, за да не избяга късметът. В полунощ вратите на дома се отварят за гости. Първо обаче децата трябва да сурвакат възрастните за здраве и късмет, в замяна получават бонбони и други лакомства, пари. На места се сурвакат само членовете на семейството, на други – децата минават на 14-ти януари сутринта през махалата и сурвакат наред.

Банго Васил традиции

По традиция на този ден се прави „крива” вита баница, за да се почете Куцият Васил и да няма сакати хора и животни. В някои къщи по първия човек, престъпил прага, се гадае за годината. Ритуалът е подобен на православния Игнажден – т.нар. „Полазване”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име