Екипната работа на различни организации и институции в защита на възрастни жени, пострадали от домашно насилие, е във фокуса на новия международен проект на „Асоциация НАЯ“ от Търговище, финансиран от Европейската комисия. MARVOW 2.0 събира партньорски организации от Австрия, Германия, Белгия, Испания, Франция, Гърция и Кипър. България ще бъде представлявана от търговищкото сдружение.

В следващите три години те заедно ще работят за създаването на общ протокол, с който да се оценява риска и да се координират случаите на насилие срещу възрастни жени.

„Този проблем е изключително сериозен, но и много малко изследван в цяла Европа, в това число и в България. Според официалната статистика около 7% са жените у нас на възраст над 65 години, преживели домашно насилие.

Но истинските цифри сигурна са в пъти повече, като имаме предвид, че по-голямата част от случаите остават скрити и не се докладват. Много са причините за това, но най-вече зависимостта на по-възрастните хора от техните близки, срама и страха, че ще бъдат изоставени.

Със сигурност темата ще става все по-актуална в обществото, защото населението в страната ни трайно застарява и броят на възрастните хора става все по-голям.“, заяви координаторът на проекта в България Светла Сивчева.

По данни на Асоциация НАЯ, близо половината от възрастните жени, на които помагат, търпят насилие от своите пораснали деца, 30% от своя интимен партньор и 20 % от други свои роднини – внуци, братя, племенници.

Имам повтарящ се цикъл на насилие – една жена е била жертва на домашно насилие от страна на партньора си, а след това от страна на сина си. Увеличават се и случаите на насилие над възрастни жени от страна на техните деца, заради имоти.

„Възрастните жени са една изключително рискова група, защото насилието върху тях може да е фатално за живота им. Често те живеят изолирано, нямат много контакти, здравето им е влошено, доходите им са оскъдни.

В такава ситуация има опасност близките им, които трябва да се грижат за тях, да ги тормозят и никой да не разбере за това. За да им помогнем, трябва да предложим комплексна подкрепа – защита, здравни грижи, социални помощи, асистентска подкрепа, хуманитарни пакети, патронаж. Защото ако няма алтернатива, те ще останат в ситуацията на насилие и няма да докладват.„, отбеляза Свела Сивчева.

В рамките на проекта ще бъдат обучени около 60 професионалисти от България, които работят на първа линия по случаи на домашно насилие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име